امروزه با توجه به کاربرد فراوان لوله ها در ساخت و ساز، فرم دهی لوله ها اصلی ترین بخش در حوزه تولید این محصولات است. خم کردن لوله بدون ایجاد هیچ نقض و اشتباهی در فرم دهی اصلی آن حائز اهمیت می باشد به همین خاطر استفاده از مندریل می توان لوله ها را به صورت مناسب خم کرد.امروز درباره چگونگی خمکاری با مندریل صحبت خواهیم کرد.
اهمیت بکارگیری مندریل در عملیات خمکاری
بکارگیری مندریل در عملیات خمکاری اهمیت بسزایی در عملکرد لوله دارد. بهتر است با بیان یک مثال به طور واضح اهمیت بکارگیری مندریل را در عملیات خمکاری نشان دهیم. فرض کنید یک لوله پلاستیکی نی را در زاویه 90 درجه خم کنید به نظرتان چه اتفاقی خواهد افتاد؟ به طور مسلم از همان ناحیه فرم دهی خم خواهد شد که همین امر موجب از دست دادن کارآیی آن خواهد شد.
بنابراین لوله های که برای انتقال گازها و سیالات و همچنین لوله های اگزوز خودرو نیز در صورت فرم دهی نامناسب کارآیی و عملکرد خود را از دست می دهند به همین ترتیب با استفاده از مندریل می توان لوله را به شکل صحیح فرم دهی کرد که در این حالت عاری از هر گونه چروک، چین، دفرمگی و پلیسه باشد.
انواع روش های خمکاری لوله
برای خمکاری لوله ها با توجه به ضخامتی که دارند از روش های مختلفی استفاده می شود که در ادامه به شرح هر کدام به طور جداگانه خواهیم پرداخت.
-
خمکاری فشاری
خمکاری فشاری یکی از ساده ترین و در عین حال آسان ترین روش خمکاری لوله است که برای لوله های الکتریکی که نیاز به خمکاری دارند بسیار مناسب می باشد. البته خمکاری فشاری شکل ساده ای از خمکاری است که از طریق نیروی هل دادن بر روی مواد لوله انجام می گیرد.
اگرچه این روش در خمکاری فرآیند ارزان تری نسبت به سایر روش های خمکاری است اما خمکاری در این روش با دقت کمتری انجام می شود و احتمال خرد شدن لوله وجود دارد. از طرفی فرایند خمکاری فشاری با سرعت کمتری انجام می شود و بسیار کند می باشد.
-
خمکاری چرخشی
همانطور که قبلاً ذکر شد ، دستگاه لوله خم کن فشاری واقعاً قادر به دستیابی به خم های پیچیده نیست.در چنین مواردی از دستگاه خم کن چرخشی استفاده می شود. این روش دقت بیشتری را برای قسمت لوله فراهم می کند. خمکاری روتاری تاکنون رایج ترین روش خم لوله است، زیرا کنترل آن آسان تر، دقیق تر، قابل تکرار و یک سیستم خم لوله نسبتاً مقرون به صرفه است.
-
خمکاری غلتکی
در روش خمکاری غلتکی از دستگاهی با سه غلتک انجام می شود. در طول فرآیندخمکاری غلتکی این علتک ها هستند که به طور مداوم در حال حرکت می باشند. غلتک های بکار رفته در خمکاری غلتکی بدین صورت است که دو غلتک در پایین به طور ثابت قرار دارد و غلتک بالا نیز در ارتفاعی بالاتری قرار دارد که ارتفاع آن قابل تنظیم است.
به همین ترتیب با حرکت غلتک ها در این روش لوله خم می شود تا نتیجه ی مطلوبی حاصل شود. البته استفاده از این روش تنها برای لوله ها به کار نمی رود بلکه برای ورق های اکسترود شده یا ورق های فلزی نیز به کار می رود.
-
خمکاری با مندریل
در خمکاری با مندریل هدف تنها مانع از ریزش لوله است. البته مندریل در کنار انواع ماشین آلات و دستگاه خمش چرخشی استفاده می شود. در مواردی که خم شدن لوله های نازک یا شعاع کوچ لوله که خم کردن این موارد سخت است استفاده از مندریل می تواند کارساز باشد.
در واقع با بکارگیری مندریل می توان به نتیجه مطلوب تری از خم شدگی لوله ها دست پیدا کرد.
سخن پایانی
برای خمکاری لوله می توان از روش های مختلفی استفاده کرد اما استفاده از هر کدام از روش های خمکاری لوله بستگی به شعاع، ضخامت دیواره و اندازه لوله دارد. در خمکاری لوله باید دقت عمل به خرج داد تا لوله دچار چین، چروک و پلیسه نشود که در صورت بروز این موارد در لوله، در عملکرد آن اختلال ایجاد خواهد شد.
با استفاده از روش خمکاری لوله با مندریل می توان لوله را به طور صحیح و مناسب خم کرد بدون اینکه در محل خم کردن آن چروک، پلیسه یا چینی ایجاد شود که در واقع با بکارگیری مندریل می توان به نتیجه مطلوب تری از خم شدگی لوله ها دست پیدا کرد.
بدون نظر